"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. november 3., hétfő

Rodosz, a napfény szigete 5.

Rodoszi város, ahová a legjobban készültem lelkileg az olvasottak alapján: Lindos. Több helyen lehet olvasni, hogy a sziget legvonzóbb látványossága - ebbe a táborba szívesen állok be én is.


Lindos naplementében
A pici kb 8.000 lakosú keleti tengerparti település idősebb a fővárosnál, mi több a legidősebb település a szigeten, Kr. előtt a 11. században alapították a dórok. Közismert fellegvár temploma Zeusz lányának Athénének a tiszteletére épült, aki a bölcsesség, a jog, a háború és a művészetek istennője. (Athén főváros is róla kapta a nevét)
A városka egy félsziget 116 m-es hegyére épített fellegvár lábainál hever, tisztán fehéren.




Csak gyalogosan lehet a házak között közlekedni a keskeny sikátoros kavicsokkal kirakott utcák lépcsőin. Szerpentines út vezet fel a várhoz - örültünk, hogy nem főszezonban jártuk be - a tűző napon jól esett egy-egy fa árnyékában most is megpihenni. Az úton felfelé görög asszonyok árulják kézzel készült (némelyik) terítőiket, közben horgolnak és hangosan kínálják portékáikat.

Főtér, innen már csak gyalogosan lehet közlekedni




Mária templom

A Mária templom mintás kavicsos udvara hivogatott befelé, ahogy a templom aljzata is. Benn sötét ájtatosság, színes boltíves falak, mennyezeti freskók, nem időztünk inkább nyomasztó volt, mint marasztaló.
 







 

Gyönyörűséges kavics-flaszterek

Annyira megtetszett itt, hogy vettem egy tavernát magamnak..:-)






Azoknak a turistáknak, akik nem szeretnének gyalog felmenni (illetve lejönni) a fellegvárhoz vagy a görögös idillt fokozni szeretnék, rájuk vár pár Euróért a szamár taxi (németül kiabálják Esel-Diesel). Mi nem szerettük volna a szomorkás szemű csacsikat terhelni, gyalog mentünk fel is és le is.






Pihenő


Krisztus előtt a 4. században épült Athéné temploma, amiköré később a bizánciak építettek egy várat. A templomot körülvevő most is látható fellegvár romjai aztán a máltai lovagok erődíténye volt.
 
A sziklára épült fellegvár

 

Majd közvetlen a bejárat után a kőfalba vésve egy háromevezős görög gálya szépen megmaradt faragása látható, Kr. előtt 190-re tehető a kora. Egy görög hadvezér sikeres hajós csatáinak tiszteletére épült.
Innen visz tovább egy lépcsősor a fellegvár belterébe, majd Athéné templomához.

Görög gálya



A vár ma...
...és anno









Athéné templomából inkább rekonstrukció látható minimális eredeti maradvánnyal. A kilátás a nyílt tengerre, az öblökre lélegzetelállító.
A tájékoztató táblákon látható zöld szín a rekonstrukió, a sárga az eredeti épület maradványait mutatja.
 


 










Tartályok érmefelajánlásokhoz a templomok előtt









A köveket tüzetesebben figyelve közöttük még a tikkasztó melegben is élet nyomait illetve egykori élet maradványait fedezhetjük fel.
 




Visszafelé a tetők felett egy árnyas kávézóban jól esett megpihenni, elmélázni.


   

A félsziget körüli öblök, strandok sok művészt is megihlettek már, mi sem jártunk másként. A szédítő mélység, a tenger kékje, az öblök türkize, maradandó emlékeket kap az idelátogató.








Lindos gyönyörű hely, a különböző történelmi korok egy csomópontja, csendes, autó nem járja az utcákat. A turisták és a márkátlan márkás árucikkek térítenek olykor a modern világba vissza.