"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. október 19., vasárnap

Luegsteinsee és egy lovagi barlang

Most már a barna, dérütötte rónán
mulandóságról mond mesét a csend.
Most már szobádba halkan elvonulhatsz
s hallgathatod az álmodó Chopint.

Most már a kályhatűz víg ritmusára
merenghetsz szálló életed dalán,
míg bús ködökből búcsút int az erdő,
mint egy vöröshajú tündérleány. Áprily Lajos: Ősz



Több napos eső után végre kibújt a nap és adta magát az indián nyárhoz, még mielőtt nagy nyári kalandunkra indultunk volna, bevetettük magunkat az ősz adta szépségekbe.
Oberaudorf közelében fekszik egy magas sziklafal tövében egy természetes hegyi tavacska, a Luegsteinsee/Lügsteinsee.
A pici, áttekinthető tó 15 m mélységgel büszkélkedhet és több sportolási, pihenési lehetőséget nyújt. Futók, kerékpározók, nordik walkingosok mellett találunk itt csúzdát, vizisísancot, röplabdapályát, játszóteret, öltözőket, napozókat, kioszkot, éttermeket közel és távolabb és egy nagy ingyenes parkolót sok-sok gesztenyefával.
A ragyogó napos őszön a vörösen aláhulló faleveleket a szellő bronzos esőként kavarta, hullatta a tó vizére. Varázslatos volt.





Luegsteinsee




A meredek, olykor 90 fokos hegyoldalú kősziklák hasonlóan néznek ki, mint az osztrák Hohe Tauern sziklafalai a kékes fekete márványos lefolyásokkal, kékalga maradványok.



Ottjártunkkor épp gyakorolt egy lány a vizisísancon. Hatalmas csobbanásokkal szaltózott a tó vizébe. A sancot folyamatosan vízzel spriccelik. Sokáig figyeltük a lányt és edzőjét, élveztük a nap erejét.









A tó déli oldalától fél órányi járásra fel a hegyekbe visz az út a Grafenloch nevű egykori barlanghoz. A barlang történelmi érdekessége a 10. és 13. századig nyúlik vissza. Ásatások alapján - ami nem is olyan régi keletű (2008) - Gróf Falkenstein szolgálóinak egy lovagi nemességnek egykori rezidenciájának - barlangvár - nyomait találták itt meg. Bajorország ritkasága, egy hasonló Regensburgnál a Loch várrom, de itt a barlang a hegyoldal meredeksége miatt csak igen nehezen közelíthető meg.
 

A Luegstein tavat tápláló patak mellett vezet az út, ami egyre meredekebb. Csak gyakorlott, biztos hegymászóknak ajánlom. Hatalmas sziklatömbök, olykor kettéhasadva hevernek az erdő hegyoldalaiban. Egy-egy fa gyökere a sziklákba fúródva, arra támaszkodva éli életét míg egy villám vagy nagy erejű szél ki nem dönti.

 




 





A napokkal ezelőtt felázott erdő talaját a lehullott falevelek borították, ami veszélyes csúszóssá tette a felfelé haladást. Elértünk az információs tábláig, de innen nem találtuk már biztosnak a tovább haladást. A majd 45 fokos meredeket feladtuk, lenn tátongott a mélység. A barlang közvetlen bejáratáig nem jutottunk, a fák között a háttérben látható. Létrával lehet feljutni az üregbe, amit az egykori várfal nyomai tesznek felismerhetővé. Odafentről biztos csodás a kilátás a völgyre, de ezt a kalandot elnapoltuk.