"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. augusztus 13., szerda

Lepkék, sáskák, szöcskék a Hochries lábainál

Napok óta éjszakánként esik, nyaranta az éjjeli eső igen gyakori itt. Ennél szebb napkezdést alig tudok elképzelni, mikor reggel a páradús levegőben felsüt a nap és szárad fel az erdő, a mező.
Már érnek a zamatos erdei málnák, szedrek, a virágok is érlelik magjaikat és egyre több gomba bújik elő, kalapját mutogatva. Mi ez, ha nem az ősz előjele?

Beérik az aszat
Samerbergben járunk a Hochries lábainál, ezennel egy másik úton.



szeder
erdei málna
Bella donna
 


Félkörívben növő gombák


A csiga álmát nem zavarja a csalán sem és a pók sem
Erdei nebáncsvirág

Senecio hercynicus
Még virágzó aszat
Egy mentaféle, nagyon kellemes aromás illata van
Elhagytuk a Hochries (1.570 m) felvonó Mittelstation (920 m) állomását, kiértünk az erdőből egy tisztáshoz. Ami az út mellett egy árokkal kezdődik majd egy pici sziget emelkedik ki a közepén. Alul patak csörgedez, a növényzet már messziről arra enged következtetni, hogy vizenyős talaj lehet, egykor talán tó is volt itt. Kár, hogy eltűnt. Illetve olykor megjelenik, egy tábla tanúsítja, hogy tavaly júniusban hol volt a vízállás…



Pici forrás
A Hochries tábla alatt egy fotó az árvízről, azalatt egy fatábla a víz állásáról. Ne felejtsük 900 m-en vagyunk fenn és nem tavaszi olvadás volt, hanem nyár közepi esőzés...
  

Ahol fotóztam, majd mellkasig érne a víz...
Balra fenn a Hochries



Itt megpihentünk, órákig időztünk, lepkékre vadásztam.








Citromlepke
Színes legyek - miért is ne, legyek :-D
 Hangos zene-bonával volt az erdő, mező. Rengeteg sáska, szöcske, tücsök ciripelt.


Már bontja szirmait a szártalan bábakalács, a hegyi legelők egy gyakori virága, az ősz hírnöke. Németül Silberdistel vagy Wetterdistel (Wetter-időjárás) is a neve, mert eső előtt becsukódnak a szirmai. Már megint esőt jelez?

Szártalan bábakalács
 
Sokáig elidőztünk, visszafelé a Kräuterhexe fogadót nem tudtuk kihagyni. Már messziről olvastam a táblán mandulás süti is van. Isteni, már ettem itt és addig nem nyugszom, míg a receptjét meg nem tudom. Sajnos aznap sok volt a vendég, így nem jutott idő csevegni a szakácsnéval, de ami késik nem múlik. Már nézegettem a neten, de még AZT a receptet nem találtam meg. Egyszerűnek tűnik (szerintem liszt sincs benne), az íze csodás. Képes lennék egy egész tortaformányit megenni belőle… :-D Ha megcsinálom a sütit felteszem ide a receptjét.