"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2014. április 15., kedd

A 73-as úton Füred felé

Veszprémből a 73-as úton Balaton felé talán most utaztam életemben először. Több hektáros gyümölcsösök - főleg meggyfák - épp virágpompában voltak. Csodás!
Balatonfüred minden évszakban érdekes, szerintem tavasz és ősz a legszebb. Az augusztusi borhetek kavalkádja is egy élmény, de a tömeg nélküli móló, kikötő.., a Tagore-sétány, a Jókai villa… mind-mind kedvenc helyeink közé tartozik. Rendszeres visszatérők vagyunk.




Ami az idén újdonság volt számunkra a tavaly felavatott Farkas Ádám által készített Bujtor István szobor a mólónál. Szerettem a szinészt, a filmeit, a hangját, méltó emlékművet kapott, méltó helyen.


A platánfa sétány a mólónál



Szemben Tihany az apátsággal
Balatoni szél (Borsos Miklós)




Rengeteg volt a tőkés réce a parton, a vizen. Fogadásunkra siettek elénk némi harapnivaló reményében. Megfigyeltem, hogy szinte mindegyik párban sétált, úszkált. Több hím volt mint tojó és az egyedülálló hímek próbálták megszerezni a már foglalt tojókat. Volt nagy verekedés, csipkelődés. Egy különleges hímre is felfigyeltem, sárga helyett kék csőrrel. Egy edition…:-)

 
Igyekezzünk!

Kék és sárga csőr


Pompás rajzolat

Halat ebédelő dolmányos varjú


Jókai villa
Egy ebéd után a parton igyekeztünk Alsóörsön át Balatonalmádiba..
Almádi, Káptalanfüred, ide is sok gyerekkori emlék fűz. Ami nekem új volt a vasút alatti átjáró fotókiállítása, szebbnél szebb almádis fotókkal a környékről, a természetről, állatokról. Így is lehet egy aluljárót érdekessé tenni!


A magyar tenger
A másik meglepetés nekem a strandhoz vezető úton a Kézfogás Európa Szoborpark. Aki itt jár a közelben tegyen egy sétát...!
Ízelítőt hoztam a látottakból, a többit élőben kell megnézni!

Ami engem a leginkább megfogott a Herendi Porzelánmanufaktúra Kézfogás alkotása, úgy álltam ott, mint Czér Péter Merengő szobra...

Kézfogás (Meixner Etelka)
Merengő (Czér Péter)