"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2013. november 10., vasárnap

Salzkammergut - Salzburger Land tavai 3. Mondsee

Október utolsó hétvégéje egy sugárzó napsütéssel indult, a lehető legjobb idő egy tavi kiránduláshoz. A szezon lejárt, turista csak elvétve, csendes falevélhullós őszi idő.

Ez év augusztusában írtam a salzkammerguti nagyobb tavakról, a Fuschlseeről és a Wolfgangseeről.
Ezen a hétvégén a Mondsee volt a cél. Tervünk szerint több megállóval, körbeautózzuk a 11 km hosszú és 1,5 km széles tavat . 
A tó nevével megegyező fővárosba érkeztünk és a belváros utcáin át a Szent Michael Bazilikáig, onnan a tó kikötőjéig sétáltunk.

Helyi fiáker





Felső-Ausztria legősibb kolostora a bencés rendi Mondsee kolostor ma hotelként működik. A kolostor temploma a későgótikus Szent Michael Bazilika.

Szent Michael Bazilika

748-tól jegyzik


Oltár
Orgona

Bejárat a hotelhez
Az egykori kolostor, ma hotel

Faragott pad a házasságkötő terme előtt
Barokk ajtó szentképpel


Odakinn élveztük a napsugarak erejét, sétáltunk a tóhoz, a víz illata csalogatott. 


A fasor végén már a Mondsee

Mondsee

Induló hajó




Egy kapásnak örvendő horgászó fiút pillantottunk meg a tavon. Nagynak tűnt a hal, érdeklődve mentünk a stégre, mikor láttuk kievezni a partra. Egy 70 cm-es csuka akadt a horgára. A startolni készülő hajó utasai, kapitánya is odagyűltek a ragadozó láttán. Beszélgetésbe elegyedtünk és a kapitány rábeszélt bennünket egy Mondsee hajókázásra idegenvezetéssel!  Milyen jó ötlet is volt… :-)



A fogás a 70 cm-es csuka
Ahoi! Körútra fel!

A szikrázó napsütésben a tó tükrében az őszi táj egy fantasztikus élményt nyújtott. Lehetett játszani a fotózással...










Háttérben a Drachenwand 1.080 m

A híd mögött golfklub
A tó körös-körül hegyek közé ágyazva, nyugati oldalán St. Lorenz településnél látható az 1.080 m magas Drahenwand. Gyakorlott hegymászóknak (nehézségi fok B és C között, néha D) ajánlott, a közeli függőhíd pedig csak tériszony mentes, bátor kirándulóknak. Ha nem is a függőleges hegymászás, de a függőhíd csiklandozza a fantáziámat..!
A 250 m magasan feszülő függőhíd 25 m hosszú, 35 deszkán kell végigegyensúlyozni és a deszkák nem épp sűrűn kötöttek! A nem épp veszélytelen vállalkozás csodás látvánnyal ajándékoz meg minden bátor résztvevőt, évente 8000 látogató jegyez be a vendégkönyvbe.

Drachenwand
Drachenwand kapuja, benne hegymászók
Hegymászók a szirteken
Bátrak a függőhídon, a többiek a sziklafalakon





Csodás ősz

Ez a házikó Marika Rökk tulajdona volt












Tóház az 1800-as évekből



A régiek mellett a modern






Vissza a promenádra

A grófi Almeida család egy leszármazottja, akik itt éltek
Mint sok más történelmi érdekességhez, e tóhoz is fűződik egy monda. Anno egy bajor herceg éjjel a sötétben lovagolva a közeli hegyek erdejében eltévedt és a hegyekben elzuhant. A megcsillanó telihold a tó tükrében világított és mentette meg életét, mutatott neki utat. Ezért ő Mondsee-nek nevezte el. (Mond - hold)