"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2013. szeptember 4., szerda

Rosenheimi Sörfesztivál 2013

Minden év augusztusának utolsó szombatján kezdődik a 16 napos rosenheimi sörfesztivál vagy őszi fesztivál, vagy ahogy itt nevezik röviden és tömören a “Wiesn”. A hely, ahol az ünnep megrendezésre kerül a Loretowiese - Loreto-mező, innen a név rövid eredete.
Az ünnep eredete a középkori vásárokra vezethető vissza., ami aztán az idő múlásával és a sörfőzés rohamos terjedésével népünnepé vált.
A mi sörfesztiválunk a müncheni Oktoberfest kistestvére (kb. 1 millió látogatóval), itt két nagy sörsátor van, a Flötzinger és az Auer helyi sörfőző üzemek sátrai. Választanak egy “Miss Őszt”, aki egy évig képviselője a városnak és az első nap, miután az ünnepi menet a városon felvonulva a fesztiváltérre érkezik, megnyitja az ünnepséget. Ágyúlövésekkel, az első söröshordó csapraverésével és a főpolgármester asszony ünnepi beszédével kezdetét veszi a dínom-dánom.


2011-ben a 150 éves jubileumi fesztivál alkalmából 17 napra bővítették az ünnepet, és a felvonulás is lényegesen pompásabb volt. Ugyanis egy történelmi felvonulást elevenítettek meg a résztvevők, korhű jelmezben, korhű eszközökkel. Nagyon érdekes, különleges és szép volt, más mint egyébként, és amit iszonyatosan sajnálok a fényképezőgépem otthon maradt... Így saját képekkel nem szolgálhatok, de a neten mindent meg lehet találni.


Az ünnep megnyitóján szombaton egy felvonulással kezdődik a műsor. Egy előre megtervezett útvonalon a városon át vonulnak fel a sörnapok házigazdái ünnepi bajor népviseletben. A nézők, vendégek a város utcáin várják a menetet, tapssal, újongással köszöntik a sereget. A lányok, asszonyok már hetekkel előtte varrják, varratják vagy épp veszik a szebbnél szebb színes ruhákat a Drindl-t, a fiúk és férfiak az elmaradhatatlan bőrnadrágban feszítenek. Ez az alap a nőknél és a férfiaknál, de régiókként mindig van egy pici eltérés, színben, mintában, fejdíszben, kabátban stb.
A főszereplő sörök mellett van egy bor-faház, prosecco-ház is a borkedvelőknek. Szellemvasút, dodgem, céllővősátrak és az elmaradhatatlan ringispilek (németül Ringelspiel) és egyéb forgók adják egyfajta búcsú-hangulatot az ünnepnek.
A sörsátrakban zenélnek a bajor zenekarok, rendelnek a csülökből, a sült ökörből gombóccal (burgonya vagy zsemlegombóc - Knödel) vagy épp sült kolbászt különböző változatban káposztával vagy anélkül, perec és a különböző édességek, mint pirított mandula vagy az itt igen kedvelt - számomra túlságosan édes - különböző gyümülcsök cukormázzal, csokibevonattal borítva. De aki halat, vadat kíván sem marad éhen. Mára már a hagyományos ételek mellett megjelentek a kínai ételek faháza, pizzázók, sőt pár évig volt egy magyar lángosos is az ünnepen. Bár az utóbbi két évben már nem volt jelen.
Énekelnek a sátrakban, nagy a hang és aki nem foglaltatott időben helyet, állva marad... vagy bejárja a fesztivál különböző standjait, sátrait, faházait esetleg felül egy-egy körhintára, vagy a modernebb változatokra a “gyomorforgatókra”. Estére, mire a hangulat már a tetőfokára hágott - no meg az alkoholszint is - akkor már állnak és táncolnak az asztalokon. Na, akkor már a hangulat hihetetlen és mindenkit magával ragad!!!

Vannak helyiek, akik erre a két hétre szabadságot vesznek és minden napjukat a Wiesn-en töltik... Több munkahely foglaltat a dolgozóinak egy estére asztalt - mint az én munkehelyem is! - és olyankor le lehet engedni a gőzt...már alig várjuk!

Az idei év képes bemutatója:

Felvezető lovas rendőrök
A fesztivál zászlaja


Rosenheim címere
Városi zenekar


A város prominentjei hintókban
Középpen az idei Miss Herbstfest
Hentesek
Lövészek
Az ágyú
A felszolgálók



Kicsinosított lovak
Auer sörfőző kocsija









A Flötzinger sörfőző kocsija





Ahogy a papa, úgy a fiúk is...:-)
A fesztivál bejárata
Flötzinger sörsátra

Az első korsó
Az ár a tavalyi (nem emelték)

Egy “MaßMärzenbier- egy liter sör ez évben (2013) 7,80 Euroba került Rosenheimben. Münchenben ez lényegesen több. Az ünnepi sör erősebb alkoholfokkal rendelkezik,  intenzívebb, így a színe is aranybarnább, más mint az egész évben forgalomban lévő. A Wiesn sör csak erre az alkalomra készül és csak ekkor lehet inni.
A sörfesztivál naponta 12 - 23:30-ig, vasárnap 10 - 23 óráig látogatható. Szerdák a családi napok, nekik kedvezményes ajánlatokkal.
Esetleg ha valaki lemaradna erről a sörfesztiválról - amit a környékenlakókról el nem tudok képzelni - akkor csak pár napot kell várnia, mert szeptember végén nyitja a kapuit a müncheni Oktoberfest!!!

Auer sörsátra
Prosecco ház bejárata