"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2012. július 29., vasárnap

Schwoich - Bananensee

Schwoich egy pici falu az Alpokban, egy pici tóval Tirolban, Kufstein közelében. A kis település az elbűvölően gondozott kertes házakkal ilyenkor nyáron virágözönbe borulva bújik meg a hegyek között. Emlékszem, hogy évekkel ezelőtt, amikor felfedeztük, hogy ott egy kis tó van az erdő szélen még nem lehetett fürödni és megfogadtuk, hogy ide visszatérünk.

A tavat az ott lakók építették ki maguknak, formájáról Banán-tónak nevezték el. Arra törekedtek, hogy minél természetesebb legyen - ami szerintem sikerült is - így van egy része, ami a fürdőzőknek készült és egy része az ott élő növényeknek, állatoknak. E kettőt egy fahíd választ ketté.

Hihetetlenül sok a szitakötő a tó környékén, szebbnél szebbek, a nagyobbak 12-15 cm-esek is lehetnek. Apró helikopterként zúgnak, cikáznak ide-oda mellettünk. Szerintem sokkal találóbb lenne a Szitakötő tó elnevezés...
Ha valaki nyugalomra, csendre, igazán friss levegőre vágyik (egy szomszédos település; Bad Häring klimatikus gyógyhely)  némi fürdőzési lehetőséggel egy ápolt környezetben, akkor ennél jobb helyet alig ha ajánlhatnék! Hétközben ha megyünk, akkor szinte magunk is lehetünk, hétvégeken a helyiek kihasználják a lehetőségüket, különösen a gyerekek, akkor népesebb a tó és környéke.
Egy étterem, terasszal a tóra és az Alpokra néző várja a vendégeket. Ezen túl egy faház-bisztro, egy tenisz- és egy röplabdapálya, a gyerekeknek fából készült játszótér.

A banán formájú tó fürdőzésre használható része

Fahíd szeli ketté a tavat
Réti füzényes idill
Tiszta kavicsos a fürdőzők része
Sűrű nádas rejtek az itt élő állatoknak
Szitakötők játéka

Tavirózsa szőnyegek


Sok kis félős gőte is van a vízben
Dús aljnövényzet a "nem fürdésre" részen
Ottjártunkkor épp töltötték fel a tavat
Gombák az erdő szélén
A tó közvetlenül az erdőölelésében
Napernyőnk a fenyők tövében
A fenyvesből áramlik a hűs és ózondús levegő, feltöltődés biztosítva!

Fejünk felett a fenyves lombkoronája

Ha a városban 30 fok felett van a hőmérséklet, akkor ez a legjobb helyek egyike a nap eltöltésére. Itt a levegő elviselhetőbb a víz mindig friss, sosem melegszik fel túlságosan. Nedves illat keveredik a fenyőillattal.
Belépő egész napra 3,00 Euro (2012.) felnőtteknek, van lehetőség napernyőt, nyugágyat, gumimatracot kölcsönözni, kulturált öltözők és mosdó is van helyben.

2012. július 28., szombat

Landesgartenschau Rosenheim 2010

2010-ben a mi városunk volt a soros, ami egy hatalmas munkával járó városszépítési, városfelújítási projekt volt. Németország több városában rendezik meg ezt a kiállítást, Bajorországban különösen gyakori.
Rosenheimben április 23-án nyította meg a bajor miniszterelnök és október 3-ig tartott az “Inn-spiration” nevű nagyszabású tervezet. A projektre a jelentkezést már 2001-ben beadta a város és évekig dolgozott rajta mígnem hónapokkal a megnyitás előtt kezdett a város képe megváltozni, alakulni.
Hidak, folyópartok, parkok, fantáziagazdag kertek, játszóterek - az évszakok, a víz, a fa, a tűz, a föld, és a fém elemek mottója alatt játékosan, - inspirálódva éledtek újra. Mindenütt virágok, virágok...


Virágos parkok a hullám, a víz jegyében








gerendaház hétvégére
Rosenheim az Inn és a Mangfall folyók torkolatánál fekszik, a kiállítás is e csomópont köré koncentrálódott.


Belépővel, bérlettel lehetett az elkerített területekre a provizórikus vagy végesen épített épületekbe bejutni. Közelből és távolból naponta jöttek a látogatók a városba, hihetetlen mennyi embert csábított a rendezvény. Az egész város csak profitált a dologból, a mai napig élvezzük az előnyeit, hisz a parkok, a kiépített területek megmaradtak

A Mangfall park, - ahol azóta is minden évben nyári rendezvényekre kerül sor, építettek egy open-air színpadot a különböző zenei programoknak.

Színpad
Az iskolákat is bevonta a város a szépítés-kivitelezésbe. A park platánfa sora volt díszbe öltöztetve a gyerekek által természeti anyagokból készített műalkotásokkal.

Több helyi művészt is felkértek, hogy készítsék el az Innspiration jegyében műveiket. Érdekes alkotásokat lehetett látni, illetve több a mai napig is látogatható. Bemutatok egy párat, melyek nekem valami miatt nagyon tetszenek.
A világ köldöke... bekötve
  A világ köldöke mozgott és hangot is hallatott, mintegy horkolás-mormolás... 

Egy élethű "mamika" szobor
A mamika szobor is nagy sikert aratott és természetesen a leggyakrabban fotózott alkotások egyike volt...

Üveg virágok
Üveg virágok

2012. július 22., vasárnap

Rosenheim - a rózsák hazája, a rózsák otthona

A város, ahol élünk - amikor megláttuk, azonnal beleszerettünk. Tudtuk, hogy ide kell költöznünk! 
(Bocs, ha elfogult leszek, - és az leszek - de aki megismeri a várost megért egy kicsit!)




Felső-Bajorország harmadik legnagyobb városa, az Inn folyó és a Mangfall folyó torkolata köré épült. Maga a város több mint 61.000 lakossal (2011),  központja egy gazdasági centrumnak mintegy 800.000 lakossal. Legfontosabb közlekedési csomópont München - Salzburg - Innsbruck - Brennerpass (Olaszország) között.

A város alapítása visszavezethető a Kr. előtti 15. századra, a rómaiak korára. Az Inn és az Inn-völgy adta lehetőségek kedveztek az akkor itt élő rómaiknak is, provinciákat, utakat építettek a folyó bal és jobb oldalán. Akkori egyik provincia a Raetia secunda provinc, melynek fővárosa Augusta Vindelicorum volt, a mai Augsburg.

Rosenheim város nevének eredete nem egyértelmű. 1234-ből írásos említés található a rosenheimi várról, a Schlossberg várról. Építője Hallgraf Engelbert, címere a rózsacímer volt.
Schlossberg vára egykoron egy festményen
A vár sajnos teljesen eltűnt, helyét már csak egy emlékkőre erősített tábla jelzi, körülötte egy pihenőparkot alakított ki Stephanskirchen községe.

Egykori vár helye
Schlossberg vára 1234-ből
Gyógynövények, fűszerek, virágok a parkban

Kilátóhely a hegyről a városra Rosenheimre
Egy őszi napon a hegyekkel körülölelt város

A város jellegzetességét adó Inn folyó, állandó változatosságával, hol nyugodt, csendes - bár ez a ritkábban előforduló, - hol vadóc, örvényes, hordalékos, duzzadt és hömpölygő.

Jó pár éve már, egy reggeli órában nem mindennapi élményben volt részem a folyóparton. Tiszta idő volt, szélcsendes, és a víz felett (de csak a víz felett a mederben) egy vastag, hófehér páraréteg terült el, a folyót nem is lehetett látni. Mint egy paplan fedte be. Csak álltam ott, bámultam, szívtam magamba a varázst, mert ilyen szépet még sosem láttam... Sajnos a kamerám nem volt nálam....(zrrrrrr) így nem tudtam megörökíteni a képet. Azóta is arra várok, hogy mikor lehetek mégegyszer szemtanúja ennek a természeti csodának! Arra emlékszem még, néhány autós bámult le a hídról, mások megálltak a folyóparton, többek között egy fekete Mercedes is, kipattant belőle három fejkendős arab, előkapták a fényképezőgépüket és csak fotóztak... 

Inn folyó csendes időben...
és áradáskor
örvényes, hordalékos
a vízállást mérő számláló
a hídról
művészi alkotások a folyóparton fából, kőből, vasból
A szemfülesebbje kiolvashatja a folyóparton álló egyik alkotásból az INN nevet...

Az Inn híd Rosenheim és Stephanskirchen között
A híd már a rómaiak idejében a kereskedelemben is nagy jelentőséggel bírt. Később a sókereskedelem fő csomópontja is lett, bár a korabeli híd nem ezen a helyen ívelt át a folyó felett. Amit tudni lehet, hogy a 19. századig fából készült és gyakran a háborúskodások áldozata lett. Az első vas híd 1865-66-ban készült el 420 láb hosszal és 16 láb szélességgel. A mai egyszerű függőhíd érdekessége, hogy rajta állva/áthaladva elég erősen érezni ha “hullámzik”.

Egy őr a híd bal oldalán
A hidat őrző kőember zsákkal a kezében
Táblákkal ellátott kerékpárutak a folyó partjain km hosszan
Egy vésett kőtábla a híd lábánál írja, hogy 1811-ben a bajor király I. Maximilian uralkodása alatt a tizenhetedik függőhídat építették.


Más tudósok szerint a Rossenheim szóra vezethető vissza a város neve. “Rössern” voltak, a középkorban azok a munkások, akik az Inn folyón szállító hajókat a partról irányították, húzták. Ennek adnak bizonyítékot a még ma is meglévő utcanevek: Am Esbaum vagy Am Rossacker.
Talán a legkedveltebb teória szerint a név eredete a rózsa szóra vezethető vissza, amely akkor szép lányokat is jelentett. Az akkori hajósok is tudták, hogy itt érdemes kikötniük, mert itt sok szép lány van - és innen a rózsák hazája elnevezés, Rosenheim


Inn hajósok egy ház falfestményén
A belváros a történelmi árkádsoraival, sétálóutcáival, tereivel, színes épületeivel, nagy bevásárlóüzleteivel, ízléses kis boutiqujaival, hangulatos kávézóival, éttermeivel, és persze sörözőivel, sörkertjeivel nagy vonzerő mind külföldieknek, mind az itteni turistáknak, vagy akár helyieknek.

Belváros/óváros Ludwigsplatz felé
Ludwigsplatz
Ludwigsplatz
Rajz/festő csoport a Ludwigsplatz-on
Piac a téren ma is mint rég
Piac
Ludwigsplatz az egyik szökőkútjával...
és egy másik szökőkútjával...
majd egy moder szökőkúttal.
Max-Josefs-Platz felé, a város szíve felé
Étterem-söröző a Max-Josefs-Platz-on, Stockhammer 
Max-Josefs-Platz; éttermek, kávézók a téren
Max.Josefs-Platz
Hangulatos árkádsorok
Heilig-Geist-Str. szökőkúttal St. Nikolaus templommal
St. Nikolaus templom
Heilig-Geist templom; 1449-ben épült
St. Josef templom
"Erlöserkirche" evangélikus templom
Rózsák a kertben
A hat városi kapu közül az egykori Müncheni-kapura emlékeztető tábla a mai sétállóutca közepén áll. Sokan csak elmennek mellette, és nem is tudják, hogy itt egykoron egy hatalmas kapu állott, ez volt az egyik bejárat a városba.

Az egykori Müncheni-kapu a 15. sz-tól 1854-ig állt itt
Egyetlen megmaradt kapu a Mittertor, a mai városi múzeumnál található.

Mittertor
Atrium (belső udvarban szintén egy szökőkút)
Prinzregentenstr. a páfrányfenyő sorral, nyáron zöld, ősszel arany
Salinplatz a szökőkútjával
Salin-kert ("saline" - sópárló üzem)
Salin-kert (park)
Salin-kert a vízforgóval, jobbra a Kulturális Kongresszusi Központ (KUKO)
A különböző múzeumok, kiállítások és egész nyáron át szervezett rendezvények mind mind egy színes, változatos életet, nyaralást biztosítanak. A helyi félköríves kiállítóterem, hatalmas épülete a  Lokschuppen (1521 m2) egész éves kiállításoknak (márciustól novemberig) ad helyet. Az idén a mélytenger és annak világának titkait mutatja be. Belépő felnőtt 22,00 Euro, gyerek 12,50 Euro. Tavaly az észak-amerikai indiánok életét mutatták be, 2010-ben pedig amikor a városszépítési kiállítást (Landesgartenschau) rendezték meg, akkor a fűszerek világába vittek el bennünket.

A félköríves Lokschuppen
Városi galéria

Inn-múzeum az Inn-folyó partján
Városi múzeum
Városi múzeum a város címerével
A város címere
Egy ágyúgolyó a falban emlékeztet az 1800-as évek beli Napóleoni csatákra
Elgondolkodtató felirat az egyik ház falán...
“Wir erben die Welt nicht von unseren Väter, wir leihen Sie von unseren Kindern” - 
“A Földet nem apáinktól örököljük, hanem gyerekeinktől kapjuk kölcsönbe” 
Mennyire jó lenne, ha sokak fejében ez tudatosulna, és jobban vigyáznánk rá!

Az egykori városháza épülete, ma üzletház:

Tábla jelzi az egykori városházát 1641-1878-ig
ami ma üzletház
A mai városháza és annak parkja egy gesztenyefasor utcában:

Városháza
Városháza zöldbe burkolva
Városháza parkja rózsákkal
Városháza parkja, háttérben egy evangélikus templom
Érdekes üzletek
Kis galéria
Provance-i üzlet
Népviseleti - "Trachten" üzletek rózsával...


szebbnél szebb ruhák... választani sem lehetne...
Ebben a házban - ahol ma is egy gyógyszertár működik - született 1858. december 3-án Dr. Hermann Rieder professzor a röntgentudományok egyik híres tudósa, doktora, gyógyszerésze.

Cégértábla is jelzi a többszáz éves gyógyszertárat
Tábla Dr. Hermann Rieder születési házánál

Tiszteletére létesítettek egy Rieder-kertet a városban, ahol többek között sok-sok rózsa mellett egyéb növények, pihenőlugasok, fűszerkert, napóra, játszótér, egy-egy művészi alkotás is látható.

Riedergarten (park) háttérben a St. Nikolaus templom tornya
árnyas park
Megtervezett, gondozott park



Évszaknak/hónapnak megfelelően mindig más virág nyílik
Gyógy- és fűszernövények feliratozott kertje

Napóra a gyógynövényesben
és persze rózsák több fajtája


Kínai ősmamutfenyő
Kínában őshonos ez a hatalmas ciprusféle
Rózsák és patak a parkban

Riedergarten (park) játszótere
Riedergarten Kneipp-taposóval
Kneipp-taposó medencéje, bárki bármikor kipróbálhatja
A Mangfall mellékágai bekígyóznak a város központjába
Azáltal is, hogy a városban dolgozom és szinte napi kapcsolatban vagyok az emberekkel, tapasztalom, hogy már márciustól megnő a turisták száma. Úton-útfélen megállítanak, megkérdeznek, térképpel a kezükben érdeklődnek. A különböző dialektusok, akcentusok is egész évben mind-mind arra utalnak, ott élünk, ahova mások nyaralni/telelni jönnek.
Szabadidő eltöltéshez a közvetlen közelben található nagyobb tavak közül a már említett Chiemsee, a Simessee, az egész Chiemgau vidéke, München a tavaival, a hegyek közül a - már említett - Wendelstein, a Kampenwand, a Hochries, Zugspitze és még sorolhatnám tovább. 

Amikor ideköltöztünk és még nem volt internetünk, gyorsan vettem egy helyi térképet, hétvégén beültünk az autóba, térkép elő...most akkor menjünk ehhez a tóhoz vagy erre a hegyre, itt van egy vár, kastély...stb. stb... és így fedeztük fel a környékünket. Így indult ez a már több mint egy évtizednyi kaland, amit már nem tudtam a fejemben, a fotóalbumokban, a gépemen itt-ott gyűjteni... ezért is érlelődött bennem már régóta egy weboldal, aztán lett belőle ez a blog.

A 2010-es városszépítési kiállítástól (Landesgartenschau) a már addig is nem kevés zöldövezetek száma csak bővült. Hidak, parkok, padok, játszóterek, pihenőhelyek, virágágyások sokasodtak... a víz, a kő, a fa; a természet jegyében, az itt élők örömére.

Városszépítési kiállítás információs táblája
Noé bárkája, a kiállítás óta kávézó, étterem
Noé bárkája
Minigolf-pálya a parkban
Mangfall-park
Mangfall-park különleges játszótérrel
ez is a játszótér egy része
Mangfall mellékága
kajak gyakorlóval
nyári rendezvények a parkban
sörös rekeszekre mászó/egyensúlyozó gyerekek
Mangfall-folyó
a Mangfall eső után
Szerelmesek hídja a Mangfall felett
A híd, még csak 2 éves...:-)
Mangfall egy főhídja
A régies jellegzetes épületek mellett, több új és modern épület is tornyosul a városban.

Volksbank Raiffeisenbank és magánlakások

Sparkasse (bank)
Sparkasse
népiskola
Vasútállomás
Vasúti váróterem
Váróterem érdekes fala a közeli nagyvárosok neveivel, épületeivel
Kulturált és tiszta váróterem
Nekem mégis a régies, cégéres, “cirádás” épületek, egyedi ablakokkal a tetszőbbek...
 

lakóház
gimnázium
Hagymakupolás városi múzeum
bank
helyi múzeum cégtáblája
Stockhammer fogadó Flötzinger sörfőző cégérrel
Spinnradl fogadó Paulaner söröző cégérrel
Duschl Bräu fogadó

A városnak van egy uszodája, egy jéghoki-stadionja, egy idén bővített strandja/úszodája. A rosenheimi jégkorongcsapat 1928 óta játszik, és 1982 óta többszörös német bajnokok.


Jéghoki-stadion
Szabadtéri strand és uszoda
Úszómedence
Bejárat
Úszómedence csúzdával
A főiskolai város összesen 15 iskolával rendelkezik és egy szépen felújított könyvtárral az óvárosban.

Ami még említésre méltó, és odahaza ez számomra elképzelhetetlen (pedig milyen jó lenne, ha otthon is működne), a becsületkasszás virágföldek szedd magad akciója. Földtulajdonosok tavasztól őszig elültetik az út menti földsávokba a virághagymáikat. Kihelyeznek egy becsületkasszát, késeket a szedéshez. Mindenki maga lelkiismeretére bármikor vághat a szebbnél szebb virágokból! Nárcisz, tulipán, kardvirág, napraforgó, dália idénynek megfelelően mindig frissen szedhető.

szedd magad virágok, épp tulipán-időszak
Mi az amiről eddig még nem tettem említést, és semmiképp sem maradhatna ki a város életéből...? Igen, a SÖR, illetve a város sörfőzői. Amikor a város archivumát bogarásztam feltűnt egy táblázat, az 1800-as évektől egy kimutatás a különböző foglalkozásokról. Nos, gondolhatjátok, hogy a legtöbben a sörfőzők voltak!
A két legnagyobb “serfőzdénk” a Flötziger, és az Auer sörfőző üzemek. Ami a képeken nem látszik az az illat, méghozzá az üzemek közelében a komló illata... :-) 

A legnagyobb “kibontakozási lehetősége” az üzemeknek a Rosenheimi Sörfesztivál, ami minden év augusztusának utolsó szombatján kezdődik és 16 napig tart. A fesztivál megrendezéséhez a városnak van egy nagy területe a Loretowiese, ami egész évben parkolóként működik, de erre az időre az ünnepé a tér. A téren áll a Loreto kápolna. A tér is és a kápolna is az olasz zarándokhelyről Loreto városról kapta a nevét. 
Ez a sörfesztivál (Rosenheimer Herbstfest) az Oktoberfest-hez hasonló, csak kisebb. A kb. 1 milliós látogatószámmal a negyedik legnagyobb sörfesztivál Bajorországban.

Flötzinger sörfőző 1543-tól
A sörfőző étterme
Auer sörfőző, a fajdkakas emblémával 1889-től
Hétvégeken a város különböző kijelölt pontjain rendszeresen van szervezett bolhapiac vagy/és antikvitás piac. Egy alkalommal egy érdekes - már forgalomban nem lévő - sörös üvegre lettem figyelmes és azonnal meg is vettem...

Egykori csatos sörösüveg