"Mindig emlékezz rá, hogy a boldogság nem úticél, hanem az utazás maga"

2012. október 2., kedd

Müncheni Oktoberfest

Talán nincs is ember a világon, aki még ne hallott volna erről a világraszóló sörfesztiválról, és gondolom azok is nagyon sokan vannak, akik már legalább egyszer részesei voltak! Minden évben több millió a látogatók száma, a világ különböző pontjairól keresik fel ezt a nagyszabású müncheni rendezvényt.

Irány a Wiesn - Münchenben a Theresienwiese-n!

Az első ünnepet 1810. október 17-én rendezték meg - innen az Oktoberfest név - I. Ludwig és felesége Therese esküvőjének tiszteletére egy nagyszabású lóversennyel. Az akkor még inkább sportos jellegű ünnep idővel változott népünneppé, jöttek a körhinták, a különböző játékos-mókás kiállítók, a különféle sörsátrak, sütödék, majd a lóversenyek elmaradtak. Az egy-két napos ünnep is kibővült 16 napra, a "vénasszonyok adta" jó időre, rossz időre való tekintettel előbbre hozták az időpontot szeptemberre, de az első októberi hétvége mindig az utolsó nap! 

Theresienwiese
Az első nap - szombat - a nagyszabású ünnepi felvonulással kezdődik. A város hivatalnokai, a gazdák hintós-lovas felvonulása, a különböző kiállítók zenés kísérettel vonulnak be az ünnepi térre a vendégeket köszöntve és üdvözölve. 

Indulás a Theresien térre



zenekarok



Lovaskocsik díszes szerelésben
A Spatenbräu lovaskocsija
Zölddel, virágokkal díszítve a számozott hordók
Löwenbräu zöld-pirosban
Löwenbräu gazdák koronás hintója
Löwenbräu fahordó
Komlóval és élő virágokkal
Haflingerek szőke sörénnyel


Schottenhamel zöldben





A lövészegyesület sátrának gazdái



A borsátor kiállítói a borkirálynővel

Paulaner kékben
Csillogó szőrű lovak

Hacker sátor lovaskocsija
Hintók virágpompában


Bőrnadrágban, zergeszőrrel a kalapon
Drindl-ben szegfűvel a mellen
Szinte mindenki természetesen az ünnepi öltözetben - bőrnadrág és Drindl - a hintók, kocsik díszes virágburkolatban, a lovak csillogó szőrrel és patával, befont sörénnyel, fényes csatos kantárral.  
A képek már vagy 3-4 éve készültek (köszönet Dórinak érte!), de az azt követő évek is ehhez nagyban hasonlóak.

A fesztivál utcái a hatalmas sörsátrakkal
Paulaner
Ökörsütő sátor Spatenbräu sörrel
A sátor belülről
Kék-fehér bajor színek
A zenekarok egyike

Ökörsütés

Hacker-Pschhorr sátra
Schottenhamel
Franziskaner
Löwenbräu, ahol az oroszlánis is sört iszik, majd azt üvölti: "Löwenbräu" 
A Löwenbräu belülről


A Käfer háza
Käfer - katicabogár (ebben az esetben)
1950 óta az akkori polgármester által bevezették, az ünnepi söröshordó csapraverésével az ünnep megnyitását, elkiáltják az: „O'zapft is!“ („Es ist angezapft!“) “Csapraverve!” Végül a 12 ágyúlövés elhangzása után szabad a gazdáknak az első Maß (liter) sört kiadni.

Mára már a felvonulók között rendszeresen jönnek, Ausztriából, Svájcból, Olaszországból vagy más egyéb országokból, kontinensekről. Rekordlátogatók - ezidáig - a közel 7 millió ember, ami 2011-ben érte el ezt a számot. 
Az Oktoberfest alkalmára a sörfőző üzemek egy speciális sört főznek, az úgynevezett Märzen sört (Wiesen Märzen), ami erősebb, édesebb ízű és magasabb is az alkohol foka (6-7 %). Szerintem finomabb is, persze ízlések és pofonok. Az évekkel arányosan - fokozatosan - nő a Maß ára is! Mára már elérte az egy liter a max. 12,50 Eurot...
Az ünnep második hetét olasz hétnek nevezik, mert ezen a héten-hétvégén érkezik a legtöbb olasz látogatója a fesztiválnak. Állítólag ezen a héten tűnik el a legtöbb söröskorsó... (a két utóbbi mondatnak nincs közvetlen összefüggése...)


Szigorú szabály csak a sörsátrak kiállítóinál van. Kizárólag csak müncheni sörfőzők vehetnek részt ezen a fesztiválon. 14 nagy és 15 kisebb sörsátor képviselteti magát. A legismertebbek között Spatenbräu, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschhorr, Hofbräu és Löwenbräu. A legnagyobb sörsátor a Schottenhamel sörsátra, mintegy 10.000 férőhelyes! Mégis szinte elengedhetetlen az asztalfoglalás délutánra, estére. Aki nyitásra nem áll az első sorban, később csak fondorlatos praktikákkal fog tudni bejutni. 
Amikor sörsátrakról beszélek, masszív, többnyire fából - több héten át készült - házakra, két emeletes épületekre kell gondolni. 

Picit bővebben a nagyobb - érdekesebb sátrakról:

Schottenhamel sörsátra: a legidősebb sátor, a kezdetek óta (1867) itt van a gazda családja - az akkor még 50 férőhelyes - mára a legnagyobbra nőtte ki magát. Az 1880-as években ők szereltették fel itt először az elektromos megvilágítást, nem kisebb kisegítővel, mint Albert Einstein! E sátor törzsvendégei politikusok, művészek, nemesek, jómódú egyetemisták. Itt veri csapra az első hordót a müncheni polgármester. Mindig teltház van! A felszolgálók a megszokott Drindl helyett kötényben, kis fejfedővel szolgálnak fel, a kocsmapadok elrendezése is más mint a többi helyen. Férőhely odabenn 6.000, odakinn 4.000 fő. Itt Spaten és Franziskaner sört mérnek.

Hacker-Pschhorr: a mesebelien berendezett futballpálya nagyságú sátorterem ámulásra késztet minden első betérőt. A legnagyobb sátor mennyezete, mint a bajor kék ég felhőkkel és csillagokkal technikailag úgy készült, hogy szétnyitható és akkor a valódi eget szemlélheti a látogató. Egyedülálló a zenekar forgó pavilonja is, melynek tetején táncoló kádár figurák forognak. A tradícionális zene mellett itt olykor fiatalosabb rockosabb zenét is játszanak esténként, így főleg a fiatalabb látogatók kedvenc helye. A helyi bajor adók is innen adnak napi jelentést a sörfesztivál eseményeiről. Férőhely odabenn 6.950, odakinn 2.400 fő. Itt természetesen Hacker-Pschhorr sört adnak.

Hofbräu sátor: a második legnagyobb sörsátra az ünnepnek. A müncheni Hofbräuhaus-nak a sátor-mása. Közismertségét az is jelzi, hogy a világ több pontján is “lemásolták”, megépítették, ezért is itt található évente a legtöbb külföldi vendég. A sátor mennyezetét évente frissen készített 12 darab komlókoszorú ékesíti, közöttük lebeg egy angyal “Aloisius” a Hofbräuhaus nagykövete. A sátor látogatottságát mi sem bizonyíthatja jobban, mint a 80-as években egyszer fordult elő, hogy elfogyott egy este a gazda söre... megoldásként rövid időre Paulaner sört szolgáltak fel a Hofbräuhaus sörsátrában... Férőhely odabenn 7.018, odakinn 3.022 fő. Itt egyébként természetesen Hofbräuhaus sört mérnek. ha nem fogy el. :-)

Löwenbräu: sátrát lehetetlenség nem észrevenni. A négy és fél méteres sörivó oroszlán hangos bömböléssel üvölti, hogy “Löwenbräu”. A sátor törzsvendégei a focisták, a müncheni TSV 1860 tagjai - akiket ide illően Löwen-nek hívnak - és szurkolótáboruk. Az asztalfoglalás nélkülieknek itt lehet még esélyük este helyet találni. Férőhely odabenn 5.700, odakinn 2.800 fő. Itt mi mást, mint Löwenbräu sört mérnek.

Schützenverein - Lövészegylet sátra: a müncheni sportegyesület törzshelye, ahol évente a hagyományos “Oktoberfest lövészet” tanúi lehetünk. Aki hagyományos bajoros kulináriára vágyik, annak itt a helye! Nyárson sült, sörrel locsolt malacpecsenye krumlpigombóccal langyos szalonnás káposztasalátával, folytásnak rumos-mazsolás császármorzsa és egy korsó Löwenbräu. Diétázók meg se közelítsék ezt a sátrat, igaz, a többit se!!! :-)  Férőhely odabenn 4.442


Paulanerbräu: is már messziről felismerhető a magas oszlopon forgó söröskorsóról. E sátor kényelmes “nyugodtabb” helyet ad az idősebb generációknak. Mi mást, mint Paulaner sört szolgálnak fel.

Ökörsütő sátor Spatenbräu sörrel: itt minden évben a gazda által kiválasztott 90 legszebb ökör sütésére specializálódtak. Akinek erre fáj a foga, itt jó helyen jár! Egy kb. 270 kilós ökörből 500 porció finom rózsaszínűre sült ropogós hús kerül a tányérokra. Férőhely odabenn 5.950, odakinn 1.600 fő. Itt Spatenbräu sör kerül a sült mellé.
 


Augustiner: sokak vallják, hogy ebben a családias körben esik a legjobban sört inni. Ehhez esetleg az is hozzátartozik, hogy az egyetlen sörfőző, aki fahordóban és nem acélhordóban szállítja az ünnepi sört. Na ná, hogy erre sokan esküsznek! Keddenként kedvezménnyel várják a családosokat. Férőhely odabenn 6.000, odakinn 2.500 fő. Itt természetesen Augustiner sört mérnek.

Pschhorr “Bräusl” ünnepi sátra: a tulajdonos lányáról kapta a nevét és a müncheniek között igen kedvelt. Az impozáns bejárat előtt két májusfa várja a betérőket. Férőhely odabenn 6.200, odakinn 2.200 fő. Itt természetesen Hacker-Pschhorr sört mérnek.

Promisátorként a Käfer sátrát/házát említeném, egy müncheni gasztronómiai ínyenc-kereskedő tulajdona. A sörön túl saját specialitásaikat is kínálják, az emeleten gyűlnek össze az országos és az országon túli prominensek. Állítólag ide a bejutás “földi halandónak” szinte lehetetlen. Férőhely odabenn 1.000, odakinn 1.900 fő. Itt Paulanert mérnek.
 


Hippodrom: közvetlen a főbejárat mellett található ez a sárga-piros díszítésű sátor. Itt is gyakori vendégek a német, főleg a müncheni közismert személyiségek. A 80-as évekig - a sátor nevéhez hűen (hippos=lovak) lovasbemutatók zajlottak, némi vicces előadásmódban. Mára a több müncheni zenekar mellett egy champagne-bár emeli még a hangulatot. E sátor érdekessége a 2008-ban kapott „5 Star Diamond Award“ díj, mely díszességével szinte egyenrangú szintre emeli a párizsi Ritz szállóval vagy a dubai Burj Al Arab hotellal. Férőhely odabenn 3.300, odakinn 1.000 fő. Itt Spaten és Franziskaner söröket kóstólgathatunk.

Fischer Vroni: aki a sok grillcsirke, sült hús mellett/helyett halat kíván, annak ez a sörsátor a megfelelő hely. A különböző módon elkészített halak (pisztráng, makréla, lazac) mellett az itt igen kedvelt eredeti bajor nyárson sült hal rendelhető a sörhöz. Nem csak finom, de nem mindennapi látvány a kb. 15 m hosszú nyárson sorakozó sült halak. Már messziről megismerni a sörsátrat a tetején lévő gólyafészekről. Férőhely odabenn 3.080, odakinn 700 fő. Itt fahordós Augustiner sört mérnek.
 

Bármennyire is hihetetlen a sörfesztiválban borsátor is van! Így a bor-, pezsgő- és champagnekedvelők is jól érezhetik magukat e nívós nedük fogyasztásakor. A kocsmapadok helyett borozóboxokkal rendezik be a szórakozóhelyet. Sok közimert emberrel is lehet itt találkozni, családias hangulata az 1.920 belső férőhelynek köszönhető. Odakinn 580 ember mulatozhat az ülőhelyeken.

A sörön és húsokon kívül az édesszájúaknak is van saját háza, mi több egy vára, egy kávéház, a Café Kaiserschmarrn. Könnyű felismerni a külsejéről  ezt a cukorvárat! A híres müncheni cukrászat a Rischart “kezében van”. (A Marienplatzról bizonyára sokan ismerik!) Belül, mint egy mesebeli cukorkastély... ellenállhatatlan illattal, ízekkel, mint pl. torták, rétesek, kiflik, csigák, fánkok és természetesen császármorzsa számlálhatatlan variációban! Az Oktoberfest eredetének tiszteletére minden nap felvágnak egy esküvői tortát a ház tulajdonosai. Estére a cukrászda táncházzá válik és a bárnál koktélokat lehet rendelni, borsos áron.

Cafe Kaiserschmarrn

Korán reggel még üres
A "császári család" képeken
Arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy ne vigyük túlzásba az evést-ivást, mert akkor nem tudjuk azt a sok körhintát, az óriáskereket, hullámvasútat és egyéb modern nevű gyomorforgatót kipróbálni. Illetve rossz élményekkel. :-)
 

 
A német precíziónak köszönhetően, nagyon jól szervezett a közbiztonság, az elveszett holmik begyűjtése, illetve a legfontosabb, a gyors elsősegélynyújtás, ami többnyire “alkoholtúladagolásra” sarkítható...:-S



A kiszolgálás is mindenütt elismerést érdemel! Hihetetlen stresszt és türelmet igényel, mégis az a kedvesség, amivel ezeket a napokat végigdolgozzák említésre méltó! Egy gazda elmondása szerint - aki évek óta kiállító - ha az ünnep végén megkérdezi a kisegítőit, hogy számíthat e rájuk jövőre, szinte mindenki azt válaszolja: neeem! Mégis mikor a következő év szervezését megkezdi, szinte mindenki benne van!
 


Ne csodálkozzunk, ha egy grillcsirkéért több mint 10,- Eurot ki kell adnunk. A sült virsli vagy egy steak zsemlében azért megfizethetőbb. A csülköt (Haxn) barnaszósszal ajánlatos mindenkinek kipróbálni, egyedi! Hétközben délben az árak nem olyan borsosak, mint a hétvégeken. Amióta tilos Németországban a szórakozóhelyeken a dohányzás, azóta sokkal élvezhetőbb a sörsátorban az ünneplés, nem csökkent a bevétel sem, mindenki jól tolerálja a változtatást!
 

Egy emlék vagy ajándék, ami a sörfesztiválra emlékeztet mindenütt vehető. Egy bajor kalap, vagy egy modernebb söröskorsó formájú kék-fehér sapka, de mézeskalács-szív nélkül ne térjünk haza!
Mit vigyünk magunkkal? Jó kedvet és sok pénzt! :-)